Overal stormschade, twee zwaargewonden

Er trok vandaag hevig stormweer over ons land. Tussen 10 uur en 14 uur was de storm op zijn hoogtepunt, met de meeste kans op stormschade. In Antwerpen is een vrouw in kritieke toestand door een omgewaaide stelling en in Borsbeek raakte een scoutsleider zwaargewond toen een boom op hem viel. Noodnummer 112 was vanmiddag zelfs overbelast door de vele meldingen. Een overzicht.

Op de Groenplaats in Antwerpen is een stelling omgewaaid door de hevige wind. Een vrouw kreeg de stelling op haar, ze is in kritieke toestand.

In Borsbeek is een 17-jarige scoutsleider gewond geraakt. Hij wou compost wegbrengen toen een van de bomen op het scoutsterrein omviel. De jongen zat volledig geklemd, de boom kwam terecht op zijn heup. Hij werd door de brandweer bevrijd en overgebracht naar het UZ Edegem. Zijn toestand is volgens de politie stabiel.

112 overbelast
Door de vele meldingen is het noodnummer 112 overbelast. Binnenlandse Zaken vraagt om meldingen van materiële schade niet meer via dat nummer te doen, wel via de lokale brandweer. In noodgevallen mag je uiteraard wel nog naar 112 bellen.

Circustent
In Wachtebeke is een circustent van Cavallo omgewaaid. Er stonden 26 paarden in de tent, die moeten nu allemaal een nieuw onderdak vinden. Er vielen geen gewonden.

Skipiste
In Anderlecht waaide het dak van een chalet naast een skipiste weg. Er vielen geen gewonden.

Vooral in West-Vlaanderen komen er heel veel meldingen van stormschade. De honderdcentrale en de brandweer kregen al meer dan 200 oproepen, vooral voor afgewaaide dakpannen en omgewaaide bomen.

Wereldbeker veldrijden
In Koksijde is de Wereldbekerrit in het veldrijden afgelast. De VIP-tent aan het parcours is weggewaaid en de organisatie vond het risico voor de renners te groot. Volgens veldrijder Mathieu Van der Poel werd de beslissing te snel genomen, maar wielrenner Gianni Vermeersch vond het dan weer meer dan verantwoord.

Citadelpark dicht, Zesdaagse gaat door
In Gent wordt het Citadelpark zondagmiddag afgesloten door de hulpdiensten door het hevige stormweer. Dat meldt woordvoerster Griet De Waele van de Gentse brandweer. 

Het wielerevenement Zesdaagse in het Kuipke kan wel doorgaan. De brandweer vraagt de toeschouwers wel om via de ingang aan het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) naar het Kuipke te gaan.

Verkeer
Er zijn verschillende meldingen van omgewaaide bomen en takken op de weg. Zo was de E40 in Aalst en in Drongen richting Brussel een tijdje versperd en ook de afrit in Ternat moest vrijgemaakt worden.

Op diezelfde E40 richting de kust, in Mannekensvere, waaide een vrachtwagen van de weg.

Ook het openbaar vervoer ondervindt hinder. Zo is het tramverkeer in Brussel verstoord op lijnen 3, 7 en 44. Het treinverkeer in West-Vlaanderen verloopt ook met hinder: lijn 73 tussen Deinze en Tielt is versperd door een obstakel.