Huren wordt een pak duurder

Een woning of een appartement huren zal in de toekomst een stuk duurder worden. Tot zelfs 10 procent meer. Tegen 2020 mag er namelijk geen enkele woning meer verhuurd worden waarvan het dak niet geïsoleerd is en ook dubbele beglazing wordt verplicht.

De kosten voor die aanpassingen zijn voor de verhuurders. Die zullen het dan op hun beurt doorrekenen aan de huurders, met hogere huurprijzen tot gevolg.

“Als we kijken naar 2020, moet niet alleen het dak geïsoleerd zijn, maar moet er ook dubbel glas komen. Dat brengt een prijskaartje mee voor de verhuurder”, legt Katelijne D'Hauwers, directeur van de Verenigde Eigenaars uit.

Een prijskaartje dat de huurders ook zullen voelen. De prijzen kunnen tot tien procent stijgen. Een woning die nu 800 euro per maand kost, zal dan al 880 euro kosten. De Huurdersbond noemt het onmogelijk voor veel huurders: “We hopen dat het niet zo’n vaart zal lopen. Maar er is nu al een betaalbaarheidsprobleem bij de private huurders. Een op drie houdt te weinig over na het betalen van de huur om menswaardig te leven”, zegt Joy Verstichele van de Huurdersbond.

Een opmerking die op begrip kan rekenen van de verhuurders. “Er zijn nu al heel wat betalingsachterstanden. We pleiten dan ook voor inkomensondersteunende maatregelen voor die huurders”, zegt D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars.