Fanc tikt Tihange en Doel op de vingers

De topman van de waakhond van de kerncentrales, FANC, heeft in twee brieven uitgehaald naar Electrabel, de uitbater van de kerncentrales. Dat meldt de krant La Libre Belgique. Een test over de brandveiligheid in de kerncentrales van Doel 3 en 4 en Tihange 1,2 en 3 wees op brandgevaar en in Tihange is de veiligheid, onder meer bij het personeel, problematisch.

De twee brieven bevatten niet mis te verstane waarschuwingen van het FANC. Onder meer een test naar de brandveiligheid in de centrales van Doel en Tihange liep desastreus af. “Het is vooral de lakse houding van Electrabel bij zulke zaken die mij stoort”, zegt Jan Bens, administrateur-generaal van het FANC aan VTM NIEUWS. 

Een tweede brief gaat nog verder. De veiligheid in de kerncentrale in Tihange is beneden alle peil: mensen die er werken, krijgen documenten te zien die ze niet horen te zien en mogen op plaatsen komen waar ze niet mogen komen. “Er is inderdaad laks omgegaan met de manier van uitbaten”, zegt Jan Bens. “De regels in een kerncentrale zijn er niet voor niets en moeten gevolgd worden.”

Uitzonderlijk
Zulke brieven gericht aan de top van Electrabel zijn uitzonderlijk. Pas na aandringen van het FANC heeft Electrabel er eindelijk iets aan gedaan. “Er is inderdaad een opmerking gekomen van het FANC op onze veiligheidscultuur”, vertelt Geetha Keyaert van Electrabel. “We nemen die ter harte en zullen er alles aan doen om aan hun eisen te voldoen.”