Vlaamse schuld zal verdubbelen

Het Rekenhof verwacht dat de Vlaamse schuldenberg zal oplopen tot 35 miljard euro in 2022. Dat is een verdubbeling van de schuldenberg van vorig jaar, die 19 miljard bedroeg. De Vlaamse regering heeft wel een nieuwe schuldennorm ingevoerd om te vermijden dat de schuldenberg blijft aandikken. Voortaan mag de overheidsschuld niet stijgen boven 65 procent van de Vlaamse begroting. 

Als we de voorspellingen van het Rekenhof mogen geloven, dan zal de Vlaamse schuldenberg de komende jaren fors aandikken. De afgelopen jaren was er al sprake van oplopende Vlaamse schulden, bijvoorbeeld omdat de overheid de banken probeerde te redden tijdens de bankencrisis of omdat Europa de regels veranderde. Zo moeten sinds kort ook de schulden van de sociale huisvestingsmaatschappijen in de boeken worden opgenomen. 

Vorig jaar bedroeg de Vlaamse schuld 19 miljard euro. Door verschillende projecten zoals de financiering van Oosterweel of de bouw van sociale huurwoningen wordt verwacht dat de Vlaamse overheidsschuld eind 2017 zal oplopen tot 25,7 miljard euro. Verwacht wordt dat het bedrag nog zal toenemen tot 35 miljard in 2022, ofwel ongeveer 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Nieuwe schuldennorm
De Vlaamse regering heeft zich voorgenomen om de schuld niet te laten stijgen boven 65 procent van de Vlaamse begroting, waar die nu ongeveer 46 procent bedraagt. Door deze nieuwe schuldennorm wil ze dus vermijden dat de schulden blijven stijgen en dat de financiële situatie ongezond wordt. 

Een manier om de schuldnorm af te dwingen van toekomstige regeringen is er niet. "Als een toekomstige coalitie beslist om de norm te verhogen of te verlagen is dat hun zaak", aldus minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld).