Brusselse fietser mag door rood rijden

In negentien gemeenten in het Brussels Gewest mogen fietsers voortaan op een kruispunt door het rood rijden, op voorwaarde dat er daar een specifiek verkeersbord staat dat het manoeuvre toelaat. Ze mogen ook enkel naar rechts afslaan of rechtdoor rijden. Dat hebben Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) beslist.

Door het rood rijden, mag enkel op kruispunten waar een verkeersbord B22 of B23 staat. De verkeersborden hingen al op heel wat gewestwegen, maar moeten nu ook op de gemeentewegen de algemene regel worden. De maatregel kwam er op vraag van het Brussels Fietsobservatorium.

"In onze buurlanden Nederland en Frankrijk zijn soortgelijke regels al jaren van kracht en daar is aangetoond dat er helemaal geen stijging is van de verkeersongevallen", aldus staatssecretaris Debaets.

Positieve testfase
In Brussel liep op de gewestwegen al enkele jaren een testfase en die resultaten waren dus positief. Mocht een kruispunt echt te gevaarlijk zijn, dan kunnen de burgemeesters hun keuze om geen verkeersbord te plaatsen, wel motiveren.

Op de 475 gewestelijke kruispunten met verkeerslichten hangen in totaal al 348 borden van dit type. De komende maanden worden er nog veertig bijgeplaatst.

Fietsersbond tevreden
Bij de Fietsersbond zijn ze tevreden dat het Brussels Gewest de gemeenten stimuleert om de nieuwe verkeersborden te plaatsen op de daartoe geschikte kruispunten. "De verkeerslichten zijn er eigenlijk gekomen voor het gemotoriseerd verkeer, terwijl die op veel kruispunten niet nodig zijn voor fietsers en voetgangers. Dus dan is dit de juiste maatregel", vertelt Roel De Cleen, woordvoerder van de Fietsersbond.

De Fietsersbond is wel van mening dat de inhaalbeweging tegenover de buurlanden nu moet voortgezet worden. "Er waren al heel wat borden geplaatst op de Brusselse gewestwegen, maar er kan zeker op de gemeentewegen en in heel Vlaanderen een inhaalbeweging gebeuren, die is ook nodig."