"Terreurplan Jambon schaadt economie"

De Europese Commissie is bezorgd over de gerichte identiteitscontroles die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil invoeren bij het openbaar vervoer, zoals op bussen en treinen. Dat zal de Belgische economie miljarden euro’s kosten, klinkt het. CD&V deelt de bezorgdheid.

Wie binnenkort de trein of de bus neemt vanuit Parijs naar ons land, zal zijn of haar identiteitskaart moeten tonen. Vervoerders en reisoperatoren zullen de gegevens van de passagiers vervolgens moeten opslaan in een databank van Binnenlandse Zaken, waartoe politie- en veiligheidsdiensten inzage krijgen. 

België is het eerste land die deze zogenaamde PNR-controles zal invoeren, al is het nog niet duidelijk of de identiteitscontroles altijd en bij iedereen zullen gebeuren. De reissector reageerde alvast niet enthousiast. Ze vreest extra rompslomp en waarschuwt onder meer dat 'last minute'-treintickets dreigen te verdwijnen.

Sceptische eurocommissarissen
Vandaag blijkt ook dat drie eurocommissarissen het plan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) niet genegen zijn. Ze schreven een persoonlijke brief aan de minister waarin ze hem waarschuwen voor de economische gevolgen. Volgens hen zullen de identiteitscontroles namelijk handenvol geld kosten, zal het tot vertragingen leiden én zullen ook reizigers afhaken. 

Ook CD&V komt op stappen terug
De afspraken over de gerichte identiteitscontroles waren binnen de regering al gemaakt, maar regeringspartij CD&V wil dat nu eerst de gevolgen ervan becijferd worden. “We zijn het eens met het principe, maar we willen dat er eerst een studie komt naar de economische impact van dit voorstel en naar de praktische problemen”, zegt CD&V-Kamerlid Yüksel aan VTM NIEUWS. 

Volgens minister Jambon is de maatregel broodnodig in de strijd tegen de terreur. “We gaan in samenspraak met de sectoren op zoek naar een gezond evenwicht tussen veiligheid en commerciële belangen”, laat de minister weten in een persmededeling. “Dat overleg verloopt volop en we zullen dat evenwicht zeker vinden”, besluit hij.