Kan nieuwe asfalt helpen tegen files?

Een paar fikse regenbuien hebben vanmorgen het hele verkeer in chaos gestort. Er was zelfs sprake van de zwaarste ochtendspits van het jaar met maar liefst 430 kilometer file. Een oplossing is om een ander type asfalt te leggen, zoals in Nederland. Dat heeft VTM NIEUWS zelf kunnen vaststellen.

Als u deze ochtend op de baan moest zijn, hebt u het wellicht gemerkt. Door het opspattende water was het zicht beperkt en dat leidde tot ellenlange files. Opmerkelijk: op de snelwegen in Nederland was het veel aangenamer en gemakkelijker rijden, hoewel de regen ook daar met bakken uit de hemel viel.

Dat heeft vooral te maken met het type asfalt waarmee de Nederlandse snelwegen werden aangelegd, ook wel bekend als fluisterasfalt. Het water sijpelt daar veel sneller in de grond en spat minder op. "Wij hebben in Vlaanderen nu eenmaal de keuze gemaakt om géén fluisterasfalt te gebruiken", zegt professor Burgelijke Bouwkunde aan de KULeuven Anne Beeldens. "Het is inderdaad zo dat je bij dit type minder opspatting hebt, maar je hebt ook gevaren. Als het vriest en tegelijkertijd regent, dan heb je bijvoorbeeld meer kans op ijsvorming."