Deze nieuwe trein gaat gladde sporen tegen

Infrabel zet vandaag een nieuwe werktrein in om gladheid op de sporen tegen gaan en zo meer grip te krijgen. In de herfst zijn er namelijk heel wat adhesieproblemen door een gebrek aan grip van de stalen wielen op de spoorstaven. Infrabel start nu met een testproject, maar wil de techniek ook toepassen op andere spoorlijnen.

De maatregel komt er onder meer na het treinongeval in Linkebeek in 2014. Door vallende bladeren kwamen een reizigerstrein en een werktrein met elkaar in botsing. Bij dat ongeval vielen er zestien lichtgewonden. De adhesieproblemen bij treinen zijn elk jaar een terugkerend problemen: vorig jaar waren er maar liefst 11.000 minuten vertraging op het spoor te wijten aan gladheid.

Infrabel lanceert daarom vandaag de Sanditetrein, een speciale trein die een mengeling van gel en zandkorrels op de sporen spuit op plaatsen waar er veel grip nodig is bij het optrekken en afremmen. De trein wordt ingezet op de spoorlijnen Brussel - Dendermonde en Brussel - Denderleeuw via Ternat. Als de techniek van dit pilootproject positief wordt geëvalueerd, dan wil Infrabel dit ook gaan toepassen op andere spoorlijnen in België.