Historici: "Geen link tussen Zwarte Piet en slavernij"

Is Zwarte Piet nu een uiting van racisme of niet? En is er nu een verwijzing naar slavernij? Historisch is de link er niet, zeggen specialisten. De Sint is eigenlijk een volks figuur die dateert uit de Middeleeuwen, de zwarte figuur verwees in die tijd naar de duivel.

In de Middeleeuwen werd het beeldverhaal van de Sint gespeeld in wagenspelen voor kerken. Er was een goede en een slechte: Sinterklaas als heilige en daar tegenover stond Zwarte Piet als duivel.

De Sint verdween in de zestiende en zeventiende eeuw, maar het duivels figuur is wel blijven bestaan. Rond 1850 verloor die zijn duivels karakter en kwam de Sint terug. Vanaf toen was het een duo: Sinterklaas en Zwarte Piet. Dat komt eigenlijk door de scholen.

Afrika
“Vroeger waren er zondagsscholen en die wouden allemaal de meeste kindjes”, zegt Geert Vandenhemde, voorzitter van de Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen. “Sinterklaasfeest was daar een van de middelen voor. Zo is de figuur van Sinterklaas en Zwarte Piet gegroeid zoals wij die nu kennen."

Een link met slavernij is er nooit geweest. “Zwarte Piet is zelfs nooit in Afrika geweest”, aldus nog Vandenhemde.