Zo leren studenten over hun problemen praten

Er is een speciaal lessenpakket ontwikkeld waarmee scholen psychische problemen bij leerlingen bespreekbaar kunnen maken. Aanleiding is de Rode Neuzen Dag dat psychische problemen bij jongeren bespreekbaar wil maken. Veel scholen doen daaraan mee. Niet alleen door geld in te zamelen, maar ook door de gevoelige thema's te bespreken in de klas.

Stellingen moeten het gesprek in de klas op gang brengen. Veel jongeren hebben immers moeite om openlijk over hun eigen problemen te praten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf jongeren psychische problemen heeft. Met deze groepgesprekken leren de leerlingen dat erover praten belangrijk is om die problemen op te lossen.

Het Rode Neuzen Dagteam stelt een tool met stellingen ter beschikking die leerlingen anoniem kunnen invullen. Leerkrachten kunnen ook gebruik maken van reportages en workshops om de leerlingen aan het praten te krijgen.

De meeste leerlingen vinden het positief dat ook gevoelige onderwerpen bespreekbaar worden op school. Leerkrachten die zelf aan de slag willen met het Rode Neuzen Dagmateriaal, kunnen terecht op de website. Leerlingen kunnen hun leerkracht natuurlijk zelf ook warm maken voor een Rode Neuzen Dagles.

Bekijk ook: