Tien agenten lichtgewond bij manifestatie

In Brussel is de betoging van de militairen even uit de hand gelopen. De politie moest het waterkanon inzetten en gebruikte ook traangas. Duizenden militairen komen vandaag op straat om te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Politiewoordvoerster Ilse Van de Keere laat aan VTM NIEUWS weten dat er tien politiemensen en drie manifestanten lichtgewond zijn geraakt.

De betogers zijn volgens een legervakbond met zo'n 9.000, volgens de politie met 2.300. Een delegatie van de vier vakbonden zou nog door minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontvangen worden. De minister had gisteren nog de regeringsbeslissing verdedigd om de militairen langer aan de slag te houden. Tegen het jaar 2020 zouden militairen pas op hun 63ste met pensioen kunnen, terwijl dat nu op 56 kan.

"Waanzinnige hervormingsvoorstellen"
De betoging is een actie die wordt gesteund door de vakbonden VSOA, ACV, ACOD en ACMP. "De regering voorziet voor de militair nefaste pensioenhervormingen, snijdende herstructureringen en een onevenwichtige balans tussen inzet en waardering van de loopbaan", staat te lezen op het betogingspamflet. De organisatoren vragen op het pamflet aan de militairen om "stevig, maar waardig" te demonstreren. "Wij vragen dat de regering eens goed nadenkt over haar waanzinnige hervormingsvoorstellen" zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP. "Want de pensioenhervorming zoals die er nu uitziet, is voor defensie onleefbaar."

Waterkanon
De betoging verliep in eerste instantie rustig, maar kort na de middag werd de sfeer grimmig. Een aantal heethoofden gooide rookbommetjes, dat mocht ook VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dée ondervinden. De politie besloot vervolgens het waterkanon in te zetten, dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. De politie van Brussel ontkent wel dat er traangas is ingezet.

Kritiek
De generaal van de landmacht, Jean-Paul Deconinck, is niet te spreken over de regeringsplannen om de pensioenleeftijd op te trekken. Deconinck uitte zijn kritiek anoniem via de officiële Facebookpagina van de Landcomponent van het leger. Daarin haalt de generaal snoeihard uit naar de besparingsplannen van Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).