Getest: krediet krijgen zonder controle is doodeenvoudig

Het is veel te eenvoudig om in warenhuizen of winkels dure spullen op krediet te kopen. Dat blijkt uit een test van VTM NIEUWS met een verborgen camera. Meer nog: in sommige gevallen krijg je nog een groter bedrag dan je eigenlijk vraagt. Winkels zijn wel verplicht om te controleren of klanten wel kunnen terugbetalen, maar dat gebeurt te weinig.

Een reporter van VTM NIEUWS stapte met een verborgen camera een grote winkel binnen om een televisietoestel te kopen op afbetaling. Na een aantal wettelijk verplichte vragen kregen we een krediet van 3.000 euro, terwijl we maar 600 euro nodig hadden. Ook in een andere winkel kregen we zonder problemen een krediet.

De overheidsdienst Economie is vooral verbaasd over de praktijken waarbij winkels meer krediet geven dan je eigenlijk vraagt. “Zeker in deze periode, met de eindejaarsfeesten in zicht, wordt het voor mensen die het financieel moeilijk hebben zeer aanlokkelijk om die 3.000 euro op te gebruiken”, zegt woordvoerster Chantal De Pauw.

Eerst controleren
Nochtans moet een handelaar altijd in de centrale kredietdatabank kijken. Als blijkt dat de klant meer dan 1.000 euro achterstallige betalingen heeft, dan mag hij hem geen krediet geven, maar niet elke handelaar houdt zich daaraan. Vorig jaar deed de economische inspectie 1.271 controles, daarbij stelde ze 321 overtredingen vast, of ongeveer een kwart.

De economische inspectie gaat de controles daarom nog opvoeren. “We gaan nog gerichter controleren, vooral tijdens periodes waarin mensen de neiging hebben om consumentenkredieten aan te gaan”, zegt De Pauw. “We gaan ook richtlijnen schrijven voor de kredietverleners zodat zij heel goed weten hoe zij de wetgeving moeten respecteren.”