BDW: “Zwarte Piet moet Zwarte Piet blijven”

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever moet Zwarte Piet herkenbaar blijven voor de kinderen. Dat zei hij naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet die vandaag weer oplaaide tijdens de jaarlijkse intrede van de Sint in Antwerpen.

Duizenden kinderen en ouders zagen hoe Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten via de Schelde aankwamen met de boot. In Nederland en Vlaanderen kwam daardoor opnieuw de discussie over Zwarte Piet op gang. Volgens burgemeester Bart De Wever, die de Sint verwelkomde op de kaai aan Het Steen, mag die discussie nu wel stoppen. “Zwarte Piet moet vooral Zwarte Piet blijven en herkenbaar zijn voor alle kinderen.”

Roetpiet in Antwerpen
“In Vlaanderen had niemand daar een probleem mee”, vertelt De Wever. “Wij weten al lang dat hij geen karikatuur is van een Afrikaan. Vorig jaar is men in Antwerpen al op de roetpiet overgeschakeld. Dat is nog altijd een duidelijke Zwarte Piet. Iedereen was daar tevreden mee.”

Ook Hilde Crevits, minister van Onderwijs, vindt dat Zwarte Piet zwart moet zijn. "Zwart van de schoorsteen uiteraard. En ik hoop dat dat in de toekomst echt zo kan blijven", zegt Crevits. "Ik hoop dat we niet elk jaar zware discussies gaan voeren, om zo het feestje misschien minder leuk te maken voor de kinderen."

Bekijk ook: