Bommenwerper opgegraven in Glabbeek

De opgravingen naar de Engelse bommenwerper uit WO II, die vanochtend onder leiding van een archeologisch team in een weide in Glabbeek van start gingen, zijn al goed opgeschoten. Verwacht wordt dat het wrak met inbegrip van de stoffelijke overschotten van de vijf bemanningsleden uiterlijk zondag volledig bovengehaald is.

De archeologen hebben al drie motoren kunnen blootleggen, samen met de propeller en een stuk van de cockpit. Ook onder meer een bierflesje afkomstig uit een Schotse brouwerij werd bovengehaald. "De romp van het vliegtuig, dat zich tegen 600 km per uur in de grond boorde, zit echter dieper dan verwacht. “Momenteel zitten we op 2,5 meter diepte. We zullen nog enkele meters dieper moeten graven", zegt Burgemeester Reekmans.

Het vliegtuig, een Lancaster NN775, stortte op 5 maart 1945 in dit moerassig gebied in Glabbeek neer nadat het samen met 170 andere bommenwerpers in het Duitse Gelsenkirchen een benzineraffinaderij had gebombardeerd. Het toestel werd tijdens het bombardement wellicht geraakt door Duits luchtafweergeschut en stortte tijdens de terugkeer neer.

Van de lichamen van de zeven bemanningsleden werden er nadien slechts twee geborgen. Hun stoffelijke overschotten werden overgebracht naar een collectief graf in het militair kerkhof in Heverlee. Eenmaal opgegraven worden ook de vijf andere daar begraven.