Tom en Lore Boonen in campagne Gaia

Tom Boonen en Lore werken mee aan een campagne van Gaia om de sterilisatie van katten verplicht te maken. In een filmpje feliciteren ze Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) met zijn 46ste verjaardag morgen en vragen ze hem terzelfdertijd ook om werk te maken van een verplichte sterilisatie voor katten.

“Hopelijk bent u bij deze een jaartje ouder, en ook een jaartje wijzer”, beginnen Tom en Lore hun zelfgemaakte filmpje. “Elk jaar worden in onze asielen duizenden katten gedumpt of laten we hen inslapen omdat we de natuur haar gang laten gaan. We steunen de campagne van Gaia en hopen dat er snel werk wordt gemaakt van een verplichte sterilisatie”, klinkt het.

Tom en Lore hebben zelf twee katten: Arno werd gecastreerd en Nieke werd gesteriliseerd. Tom zorgde er ook voor dat vier straat- of zwerfkatten een goeie thuis vonden. 

"Voorstel niet ongenegen"
“Ik ben het voorstel niet ongenegen”, vertelt minister Weyts aan VTM NIEUWS. “Ik heb de vraag dan ook voorgelegd aan de Adviesraad voor Dierenwelzijn.” De adviesraad werd door Weyts opgericht en er zetelt een brede waaier van wetenschappers, dierenwelzijnorganisaties en specialisten in. 

“Naast voorstanders van de verplichte sterilisatie, zijn er ook heel wat tegenstanders”, gaat Weyts verder. "Sommige dierenartsen vinden de katjes nog te jong om bij het verlaten van het nest al te laten steriliseren. Wanneer we sterilisatie verplichten, zal het in de toekomst ook enkel nog mogelijk zijn om gekweekte katten in het commerciële circuit te kopen.”

"Bedankt voor de wensen"
Maar Weyts wacht dus het advies af van de raad alvorens actie te ondernemen. “Controle van de sterilisatie zal sowieso moeilijk worden. We gaan geen politie afsturen op eventuele overtreders. Maar het principe ben ik dus niet ongenegen.”

Minister Weyts bedankte Tom en Lore ook nog voor de verjaardagswensen.

Kattenvriend
Dat Tom Boonen een kattenvriend is, blijkt ook uit zijn Instagramaccount. Daar post hij regelmatig foto's met schattige katjes.

tom&jerry

Een foto die is geplaatst door tom boonen (@bomtoonen) op

King alfie

Een foto die is geplaatst door tom boonen (@bomtoonen) op

relax

Een foto die is geplaatst door tom boonen (@bomtoonen) op