Rente negatief? Bank moet zelf betalen!

Het lijkt de wereld op z'n kop: banken die hun klanten intrest moeten betalen voor hun hypotheeklening. De klanten zien namelijk hun contract met variabele rente onder nul zakken, door de opeenvolgende rentedalingen. In principe moet de bank hen dus geld, in plaats van andersom. Maar Axa en Belfius weigeren dat voorlopig.

Op papier lijkt het alsof een aantal mensen de deal van hun leven deed. De rente voor hun woonlening is onder nul gezakt, de bank moet ze dus geld geven. Enkele banken doen dat ook, maar anderen weigeren. Bij de ombudsvrouw voor de banken lopen daarover klachten binnen. Belfius, een van de betrokken banken wil niet voor de camera reageren. Het is een complexe zaak zeggen ze daar.

Axa Bank reageert enkel schriftelijk. “We volgen het standpunt van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), dat stelt dat bij een lening het kapitaal altijd integraal terugbetaald moet worden, en negatieve rentes niet kunnen.”

Wie nu nog een contract met variabele rentevoet afsluit en hoopt op een negatieve rente is er trouwens aan voor de moeite: de banken hebben intussen een clausule in hun contracten gezet, die dat onmogelijk maakt.