Te weinig griepvaccins volgens apothekers

Tot nu toe zijn er 145.000 minder griepvaccins afgeleverd in de apotheek dan vorig jaar. De apothekers vinden dat zorgwekkend, want op die manier kan de griepepidemie dit jaar extra toeslaan. Daarom lieten ze zich, bij wijze van voorbeeld, vanochtend zélf inenten.

“We vragen aan de bevolking om zich massaal te laten vaccineren. We zien in die risicogroep van 65-plussers, 40 procent lagere vaccinatiegraad”, zegt Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekersnetwerk. "Als er niet snel meer mensen zich laten vaccineren, kan de griepepidemie extra hard toeslaan", zegt het apothekersnetwerk. "Nochtans is dat niet helemaal juist. Voorspellen hoe zwaar een griep gaat zijn, kan niemand."

Griepcommissaris Marc Van Ranst vindt de actie een stunt van de apothekers om hun voorraad vaccins te kunnen verkopen. Volgens hem is het te vroeg om een vergelijking te maken met vorig jaar. Andere experts bevestigen dat. Wie een vaccin krijgt, heeft tot 70 procent minder kans op griep. Wie zich nog wil laten inenten, heeft nog tijd. De griep slaat meestal toe in januari.