Met deze tips bak je de perfecte frieten

Hoe bak je de perfecte frieten? Test-Aankoop heeft het onderzocht. Ze zijn in de supermarkt veertig zakjes frietaardappelen gaan kopen. Een kwart bleek toch echt niet geschikt om te frituren. Hoe het dan wel moet, lijsten we even op.

1. Kies de juiste aardappel
Een goede friet staat of valt met een goede aardappel. Veel frituristen zweren bij het Bintje, veruit de meest populaire frietaardappel. Ook de Victoria haalt hoge punten. Maar liefst een kwart van de frietaardappelen uit de winkel is niet lekker.

“Een goede frietaardappel moet eerst mooi dik zijn, dan heb je lange frietjes”, zegt aardappelleverancier Yves Van Colen, "Die moet bloemig zijn: dat de binnenkant van de friet ook aardappel heeft en bloemig is.”

2. Gebruik geen oude aardappels
Hoe ouder een aardappel is, hoe meer suikers ze bevat, en die zorgen voor een bruine kleur. Niet alleen minder gezond, ook minder lekker. Voor de perfecte friet kies je daarom best voor jonge aardappelen.

3. 5-6 cm lang en 1,3 cm dik
Hoe groot moeten je frieten juist zijn? Voor de lekkerste frieten snij je ze best 5 à 6 centimeter lang en 1,3 centimeter dik.

4. Goed frituurvet
Zorg dat je frituurvet proper is en je het genoeg vervangt. Na vijf bakbeurten moet je het frietvet al vervangen. Hoe meer je bakt, hoe stroperiger het vet wordt en hoe harder die begint te roken. Het afbakken van je frieten doe je op maximaal 175 graden.