Alsmaar meer agressie op het vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen trekken aan de alarmbel, want ze krijgen steeds vaker te maken met agressieve passagiers aan boord van vliegtuigen. Een maand geleden kaartte de internationale luchtvaartassociatie IATA het probleem al aan, maar volgens hen wordt nog steeds niet ingegrepen.

Eerder deze week moest een piloot nog een tussenlanding maken omdat er amok ontstaan was op een vlucht van Ryanair naar Malta. Enkele mannen gingen toen met elkaar op de vuist. Het ging er zo heftig aan toe dat zelfs het personeel er niet in slaagde om tussenbeide te komen. Het vliegtuig kwam aan de grond in Bologna, waar het toestel even geëvacueerd werd.

Het lijkt een uitzonderlijke situatie, maar volgens de luchtvaartassociatie IATA is het de laatste tijd schering en inslag. Drie Belgische maatschappijen (Thomas Cook, TUI en Brussels Airlines) spreken samen van 300 incidenten per jaar. Vaak gaat het om verbale agressie, maar in meer dan tien procent van de opgetekende incidenten komt er fysiek geweld aan te pas.

Goedkope tickets
Volgens luchtvaartjournalist Joost Freys loopt de toename van het aantal incidenten parallel met de toename van het aantal goedkope vliegtuigtickets. “Steeds meer mensen hebben toegang tot spotgoedkope tickets en steeds meer mensen gedragen zich daar ook naar”, aldus Freys.

De maatschappijen eisen hoge boetes in de hoop om zo meer vat te krijgen op de agressieve passagiers.