Ongerustheid bij ons over VS-verkiezingen

Bedrijven in ons land die veel exporteren naar de Verenigde Staten zijn ongerust over de uitkomst van de stembusslag van de Amerikaanse verkiezingen. Ze vrezen dat als Donald Trump het haalt, het voor hen veel duurder zal worden om zaken te doen met de VS. En als de dollar daalt en de olie duurder zou worden, zal iedereen het voelen.

Van elke zes ton goederen die uit de haven van Antwerpen vertrekt, is één ton bestemd voor Noord-Amerika en vaak ook afkomstig van Belgische bedrijven. Het zijn vooral de bedrijven die naar de VS exporteren die ongerust zijn over de uitkomst van de verkiezingen.

“Wij leven van de export. Tachtig procent van onze groei hangt ervan af. Een op de zes banen in Vlaanderen is gelinkt met een exporterend bedrijf. Wat er in Amerika gebeurt is van uitzonderlijk belang”, zegt Pieter Timmermans, van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

"Hitler en Stalin"
Vooral Donald Trump wil de Amerikaanse economie afschermen van de rest van de wereld. Hij is ook onvoorspelbaar én gevaarlijk, zegt topondernemer Roland Duchâtelet van Vlaams chipbedrijf Melexis, dat vestigingen in de VS heeft.

“Als je kijkt naar de geschiedenis, zoals Hitler en Stalin, die waren ook helemaal niet normaal. Er zijn toch nog altijd mensen die daarop stemmen en niet inzien dat het om gevaarlijke mensen gaat", aldus Duchâtelet. 

Olie
Zo ver als Duchâtelet gaan de meeste bedrijfsleiders niet. Maar ze houden er wel rekening mee dat Trump een impact kan hebben op alle bedrijven hier. Zelfs als ze niet exporteren naar de VS. “Geopolitieke spanningen hebben een invloed op de olieprijzen. Als de olieprijzen stijgen, dan gaat onze concurrentiekracht weer achteruit. We krijgen toch wel wat signalen vanuit bedrijven die de verkiezingen op de voet volgen”, zegt Timmermans nog.