Dossier Vluchtelingencrisis

Vader Syrisch gezin: "Ik ben doodsbang"

Er is een nieuw hoofdstuk in het verhaal rond het Syrisch gezin dat van Staatssecretaris van Asiel Theo Francken (N-VA) geen visum krijgt om naar België te komen. De nieuwswebsite Newsmonkey lekte vandaag de naam van de vader van het gezin. Zij deelden in hun artikel foto's van de Facebookpagina van de man, waaruit bleek dat de man niet onbemiddeld was en voor de Kamer Van Koophandel van de Syrische regering werkte. VTM NIEUWS belde met M. om te vragen hoe het zat.

De man betreurde het ten zeerste dat zijn naam was gelekt, want hij vreest nu voor zijn leven. "Als ze dat artikel in Syrië lezen, kan het hier wel eens heel gevaarlijk worden", zegt M. nog. 

Portret van Assad
Op zijn Facebookpagina stond een foto van hemzelf met een portret van president Bashar al-Assad op de achtergrond. "Die foto is getrokken in een hotel in Aleppo, zijn foto's hangen hier overal op", zo ontkennend dat het een teken van zijn steun aan de Syrische dictator is. "Ik kies hier geen kant zegt de man, ik wil mijn familie in veiligheid brengen. Daarvoor kozen we voor Europa en meer bepaald voor België, omdat we daar vrienden hebben."

Kamer van Koophandel
Voor zijn job bij de Syrische Kamer van Koophandel, reisde de man de hele wereld rond. Een teken dat hij helemaal geen hulp nodig heeft, volgens sommigen. "Al deze reizen (naar London, Beirut nvdr.) dateren van voor de oorlog. Ik wil ook benadrukken dat de Kamer van Koophandel een niet-gouvernementele organisatie is", benadrukt M.

De advocaten van de Syrische familie die met een visum naar België wil reizen, ontkennen dat de vader van het gezin zou werken voor het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Dat had de nieuwssite Newsmonkey gisteren geschreven.

"Deze pogingen om onze cliënten te besmeuren zijn niet alleen onaanvaardbaar maar brengen hun leven direct in gevaar", zeggen advocaten Thomas Mitevoy en Mieke Van den Broeck in een reactie. De advocaten hameren op een snelle aflevering van de visa. 

Francken
Het Syrische gezin in kwestie is bevriend met een Belgische familie uit Namen. Die wil de moeder, vader en twee kinderen vanuit Syrië naar ons land halen, maar slaagt er niet in een humanitair visum los te weken bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken werd veroordeeld tot een dwangsom van 4.000 euro per dag dat het visum wordt geweigerd, maar houdt voorlopig voet bij stuk. 

"Vrees voor mijn cliënten"
De advocaat van het Syrische gezin bevestigt dat haar cliënten in gevaar zijn in Aleppo, zeker nu hun identiteiten zijn uitgelekt. Ze vreest dat de namen niet zomaar zijn gelekt. Hoe dan ook, de hele zaak verandert niets aan de gerechtelijke procedure.

Bekijk ook: