Klein genie: "Word hartchirurg of astronaut"

De zesjarige Laurent Simons kwam gisteren in de belangstelling te staan omdat hij eind deze maand start met secundair onderwijs, een unicum. Laurent bezit een IQ van 145 en dat is zeer uitzonderlijk. Waarin is een zesjarig genie geïnteresseerd en wat wil hij later worden? VTM NIEUWS stelde hem die vragen.

Laurents favoriete vak op school is wiskunde, daar blinkt hij in uit. Hij speelt graag met formules en meten. Later wil hij wel niets met wiskunde doen. Het is op dit moment zijn grote droom om hartchirurg te worden of astronaut, maar wel maar één beroep tegelijkertijd.

Astronaut worden zien zijn ouders echter niet zitten. "Dat is te gevaarlijk, met al die stralingen", zegt papa Alexander.

Minecraft
Naast school speelt Laurent graag spelletjes. Vooral Minecraft, het computerspel, waarbij je zelf vanalles kan bouwen, draagt zijn voorkeur. "Huizen en zwaarden maak ik daarmee", zegt Laurent.

Laurent mag dan wel een IQ van 145 hebben, toch leest hij nog het liefst van al Harry Potter. De films kijken doet hij dan met heel de familie."In het Engels, zonder ondertitels. Heel de familie mag meegenieten", benadrukt vader Alexander.

Idool
En zijn grote idool? Dat is zijn papa. "Die is ook arts", sluit de kleine spruit af.

Vraag
Laurent vraagt zich ook wel af hoe slim u bent en daarom heeft hij een moeilijke rekensom bedacht: 1.600 / (18 x 3) x 15 = ?

Kan jij Laurents raadsel oplossen?

"Hoog IQ geen zegen"
Ongeveer één op de 30 kinderen is hoogbegaafd. Dat wil zeggen dat bijna in élke klas een leerling zit die hoogbegaafd is. Maar een IQ van 145, zoals Laurent, dat is echt wel uitzonderlijk. Het is belangrijk om kinderen met een hoog IQ mentaal uit te dagen en te prikkelen, zeggen experts. Dat kan dus bijvoorbeeld door hen met oudere klasgenoten te laten samenzitten, als ze zich ook goéd voelen in die groep, want dat is niet altijd evident.