Yaro (7) kan sterven aan ‘simpele’ griep

Specialisten willen dat baby's systematisch gescreend worden op een immuundefect. Zo’n defect zorgt ervoor dat het afweersysteem zo slecht werkt, dat de baby kan sterven aan iets banaals als windpokken of griep. Zeker 5.600 Belgen hebben het. De afwijking vroeg opsporen, kan hun leven redden.

Yaro moet zich constant beschermen tegen virussen en infecties en draagt daarom een mondmasker. Hij maakt geen afweerstoffen aan waardoor een banale infectie levensbedreigend kan zijn. In september lag hij nog zeven dagen op intensieve zorgen. “Hij had een banale infectie”, vertelt mama Elke Cuypers aan VTM NIEUWS. “Iets wat ons lichaam normaal automatisch afweert. Hij kon dat niet en daarom zijn zijn organen uitgevallen. Dat was beangstigend.”

Hielprik
5.600 Belgen lijden aan immuundeficiëntie. Maar vaak weten ze het zelf niet en herkennen de dokters de ziekte ook niet. Experts pleiten daarom voor een screening, zegt Isabelle Meyts, professor kinderimmuundeficiënties aan het UZLeuven vanuit New York. Ze doet daar onderzoek naar de ziekte. "Die screening kan perfect via de hielprik", vertelt ze aan VTM NIEUWS. "In diezelfde druppel bloed zit ook altijd DNA van de T-cellen en de T-cellen zijn de basiscellen van ons immuunsysteem. Door daar een moleculaire test op te doen, kan je zien of een patiënt T cellen heeft."

Snel detecteren
Baby's die geen T cellen hebben hebben de ergste vorm van immuundeficiëntie. Maar als je het op tijd opspoort, is hun overlevingskans veel groter. "Je moet het opmerken voor de baby's ziek zijn geworden. Dan kan je hen antistoffen en antibiotica geven en hen in een omgeving met schone lucht brengen", vertelt professor Meyts. "Het kost de maatschappij ook minder. De hospitalisatieduur is korter en de baby's hebben ook minder medicijnen nodig."

Yaro is niet gescreend als baby en heeft dus al veel infecties achter de rug maar dankzij de juiste medicatie gaat het gelukkig wel beter met hem.