Agenten krijgen wellicht tasers

Als het van de lokale politiezones afhangt, moet een taser of een stroomstootwapen binnenkort bij de basisuitrusting horen van elke politieagent. De vraag komt er na verschillende schietincidenten waarbij een verdachte geraakt werd door een politiekogel, maar toch niet geveld werd en dus gevaarlijk bleef. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt nu in welke omstandigheden een taser zou kunnen gebruikt worden. Voor het einde van dit jaar moet daar duidelijkheid over komen, verneemt VTM NIEUWS. 

Met een taser of stroomstootwapen worden de spieren van het lichaam tijdelijk verlamd door een elektrische schok. Het is sterker dan pepperspray en efficiënter dan een vuurwapen. De politiezones willen de taser in de basisuitrusting van een agent. 

“Wanneer je met politiekogels geen vitale organen raakt, dan kan de dader gewoon verder gaan”, legt Nicholas Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust, uit aan VTM NIEUWS. “Als je de kogels gebruikt om iemand te stoppen, dan is de schade aan een lichaam heel groot. Er is ook geen gradatie mogelijk. Met een taser kan men onmiddellijk iemand neutraliseren. Daarom vragen we om daarmee uitgerust te worden.”

Wachten op advies
Bij Binnenlandse Zaken bekijken ze of het kan. “Op vraag van de lokale politiezones onderzoeken we in welke omstandigheden een taser kan gebruikt worden”, klinkt het daar. “We verwachten een advies van de wapencommissie van de politie voor het einde van het jaar. Pas dan nemen we de definitieve beslissing.”

"Het moet snel gaan"
Maar het zou snel kunnen gaan. Op dit moment worden al tasers gebruikt door de speciale eenheden van de federale politie. “Het moet heel snel gaan”, zegt Paelinck. “We leven in andere tijden. De mensen op het terrein vragen betere en efficiëntere bewapening. Dus we moeten snel handelen.”

"Strenge regels nodig"
Amnesty International zegt dat agenten die een taser krijgen, goed opgeleid moeten worden. Het is een gevaarlijk wapen en er moeten strenge regels komen voor het gebruik ervan, zeggen zij. In VS zijn de voorbije jaren door die stroomstootwapens honderden doden gevallen.