Dossier Vluchtelingencrisis

Deurwaarder gaat langs bij Francken

Deze namiddag kreeg het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een deurwaarder over de vloer. België moet sinds vorige week woensdag een dwangsom van 4.000 euro betalen, per dag dat ons land een visum weigert aan een Syrische familie uit Aleppo. Francken ging in beroep tegen de uitspraak. “Als we alle Syriërs in het buitenland een visum laten aanvragen en ze dan allemaal invliegen, stuikt het hele asielsysteem in mekaar”, klonk het bij Francken.

Belgische vrienden van de Syrische familie willen hen legaal naar hier halen. Niet via de gevaarlijke vluchtroute, maar met een officieel visum. Maar staatssecretaris Theo Francken wil dat visum niet geven, anders zet hij de deur open voor duizenden mensen, zegt hij.

"We moeten de druk opvoeren"
De advocaat van het gezin, Mieke Van den Broeck stuurde deze namiddag een deurwaarder naar het kabinet van Theo Francken. “De deurwaarder moet deze namiddag 28.000 euro aan dwangsommen innen”, vertelde Van den Broeck aan VTM NIEUWS.

Francken moet dus betalen binnen de 24 uur. Doet hij dat niet, dan gaat de deurwaarder weer langs om een inventaris op te maken. "De deurwaarder kan dan de schilderijen, auto’s en spullen in het kabinet verkopen", vertelt Van den Broeck. "We moeten de druk opvoeren want Francken legt beslissingen van de rechter gewoon naast zich neer terwijl mijn cliënten in Aleppo in een steeds onveiligere situatie zitten. Intussen is er een offensief begonnen en mijn cliënten vrezen voor hun leven."

Gesloten deur
De deurwaarder stond er vanmiddag, maar op het kabinet van de staatssecretaris gaf niemand thuis. Uiteindelijk kon de man zijn brief wel afgeven bij Binnenlandse Zaken. Francken wil ook niet reageren zo lang het onderzoek loopt.

Of het echt zo ver komt dat de deurwaarder het kabinet van Francken daadwerkelijk leeghaalt, is onzeker. Francken kan nog beroep aantekenen bij de beslagrechter.

"Francken blijft zich verzetten"
"Als Francken niet binnen de 24 uur betaalt, staat de deurwaarder er morgen terug opnieuw. Dan komt hij een inventaris opmaken van het kabinet, dan bekijkt hij wat hij allemaal kan verkopen. De kans is wel heel groot dat die dan morgen opnieuw voor een gesloten deur zal staan. De advocaten van Francken bekijken nu de brief van de deurwaarder. Hij zal zich zo lang mogelijk proberen verzetten om te voorkomen dat hij die Syrische familie zal moeten overvliegen", zegt VTM NIEUWS-journalist Karen De Vis.

Bekijk ook