Hier kunnen ouders rouwen om hun ongeboren baby

De herfstvakantie is de periode dat veel mensen naar het kerkhof gaan. Steeds meer steden en gemeenten maken op hun kerkhof plaats voor ‘sterrenkindjes’. Dat zijn baby’s die tijdens de zwangerschap overlijden. Als dat gebeurt voor de zesde maand van de zwangerschap, dan krijgen ouders geen overlijdensakte. De baby kan dan enkel begraven worden als er een sterretjesweide is.

Ilse Luypaert was net geen 24 weken zwanger toen haar zoontje overleed. Ze kreeg toen te horen dat ze hem niet mocht begraven. "Dat was heel confronterend. Je kreeg duidelijk het signaal: hij was niemand. Maar het blijft mijn kind natuurlijk. Een kind verliezen op die termijn is veel meer dan een miskraam", zegt ze.

In 2011 legde Leuven als een van de eerste een sterretjestuin aan op hun kerkhof. Ouders mogen er een sterretje plaatsen met de naam en geboortedatum van hun baby. Ook Aalst heeft nu een sterretjesweide aangelegd en Gent volgt volgend jaar. "Het sterretje geeft ons een plek om naartoe te gaan", zegt Ilse. "Het is voor ons een plaats waar we kunnen rouwen. Het maakt alles ook veel tastbaarder."

In de tuin staan ook sterretjes van kindjes die meer dan tien jaar geleden al overleden zijn. “Aan de vele sterretjes met oudere datum, zie je dat er echt wel nood aan was aan een sterrenweide."