Verwarmingsketels vaak nooit gekeurd

Vier op de vijf Vlamingen weten niet dat ze hun verwarmingsketel om de vijf jaar grondig moeten laten keuren. Een technicus gaat dan na wat het rendement is van de installatie en welke maatregelen je kan nemen om energie te besparen. Die controle is verplicht, maar dat weten de meeste mensen dus niet.

Zo’n controle kost ongeveer vijftig euro, maar is niet de enige wettelijke verplichting. Wie een nieuwe ketel heeft, moet die laten keuren voor gebruik én je moet de ketel daarna ook regelmatig laten onderhouden. “Het verklein het risico op schouwbranden of CO-vergiftiging”, zegt Brigitte Borgmans van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie. “Het kan ook pannes of onverwachte grote herstellingskosten vermijden.”

Acht op de tien mensen die met gas verwarmen, laten hun ketel geregeld onderhouden. Bij mensen die met stookolie verwarmen, is dat maar zes op de tien. Het is aan steden en gemeenten om controles te doen maar zij zijn niet verplicht dat te melden aan het departement Leefmilieu, Natuur en Energie.