Dit moet je weten over het winteruur

Twee keer per jaar sleutelen we aan de klok, maar wat gebeurt er dan weeral? Moet je zelf nog iets regelen of doet je smartphone dat voor jou? En waarom doen we dat eigenlijk? Kunnen we niet gewoon het hele jaar door hetzelfde uur behouden?

About time
Vannacht draaien we de klok een uur terug, drie uur wordt twee uur. De klok komt dan terug 'juist' te staan, want het winteruur is de normale tijd. Stel dat we zouden stoppen met het schuiven van uren, dan zouden we dus altijd in het winteruur leven.

Wat met mijn smartphone?
Veel mensen gebruiken hun smartphone als uurwerk of wekker. Moet je dan ’s nachts om 3 uur opstaan om het uur aan te passen? Nee, want smartphones passen het uur zelf aan. Idem voor computers. Voor klokken en wekkers is dat enkel het geval als het om een radiografisch toestel gaat. Die pikken radiosignalen op die gekoppeld zijn aan een gestandaardiseerde klok, en passen zich aan aan het uur van die klok.

Gebruik je niet zo'n toestel dan moet je het handmatig terugdraaien. Dat kan je gerust vanavond al doen voor het slapengaan, dan ben je zeker dat het morgen het juiste uur aangeeft.

Twijfel je toch nog?
Check dan Google, daar kom je het juiste uur meteen te weten door ‘hoe laat is het?’ in te tikken.

Waarom is er winter- en zomeruur?
Het winteruur is de standaardtijd, het zomeruur is een aanpassing die in ons land in 1977 werd ingevoerd in de nasleep van de oliecrisis. De centrale gedachtegang is de volgende: door de tijd een uur op te schuiven in de zomer, is er tijdens de dag langer zonlicht. En dus zullen mensen langer buiten verblijven, waardoor er minder snel energie verbruikt wordt door binnen te leven. Zo probeerde de regering de energieprijs te drukken. In het Engels spreekt men trouwens over ‘daylight saving time’, letterlijk meer zonlicht overhouden in een dag.

Doet ieder land mee?
Nee. Eigenlijk gebruikt slechts een minderheid van de landen het winter- en zomeruur. Zeventig om precies te zijn. De hele Europese Unie doet het sinds 2002. Vooral landen langs de evenaar doen het niet, want zij hebben geen seizoenen en winnen dus ook niets met het schuiven met uren. 

Praktisch is dat allemaal niet, want zo is het uurverschil met landen die niet meedoen afhankelijk van het seizoen een uur meer of minder. Bovendien voeren de wel deelnemende landen het niet overal op hetzelfde moment in. Als je dan internationale videovergaderingen wil houden, wordt het nogal ingewikkeld.

Afschaffen?
Daarmee steekt rond deze tijd ook de discussie weer de kop op om het schuiven met de uren volledig af te schaffen. Nu je alles over winter- en zomeruur weet, hoef je alvast geen zorgen te maken.