“Wil je een kind? Heb dan vaker seks"

Koppels die moeilijk zwanger geraken, moeten het gewoon vaker proberen. Dat zegt de bekende gynaecologe en vruchtbaarheidsspecialiste Petra De Sutter. Volgens haar denken veel koppels te snel dat ze onvruchtbaar zijn, terwijl ze eigenlijk gewoon meer zouden moeten vrijen. "In sommige gevallen is er geen sprake van een vruchtbaarheidsprobleem, maar wel van te weinig seks."

Ongeveer vijftien procent van de stellen die een kind willen krijgen, is na een jaar proberen nog niet zwanger. Toch ligt de oplossing volgens enkele vruchtbaarheidsspecialisten voor de hand: heb gewoon meer seks en probeer het dus vaker. Dat is ook de mening van gynaecologe Petra De Sutter. Volgens haar moeten koppels die zwanger willen worden best twee à drie keer vrijen per week, maar komen velen niet aan dat aantal.

“Als wij mensen op raadpleging krijgen die na een jaar proberen nog steeds niet zwanger zijn, dan vragen wij weleens: hoe vaak hebben jullie betrekkingen?”, zegt De Sutter aan VTM NIEUWS. “Dan blijkt dat er inderdaad bij heel wat koppels te weinig gevreeën wordt. Er is in die gevallen geen sprake van een vruchtbaarheidsprobleem, maar wel van te weinig seks.”

Vruchtbaarheid zelf beïnvloeden
Volgens de gynaecologe kan je de vruchtbaarheid zelf ook beïnvloeden. Vrouwen die roken hebben bijvoorbeeld vijftig procent minder kans om zwanger te worden. Bij mannen speelt vooral de warmte een rol. 

“Wat niet goed is voor de vruchtbaarheid bij mannen? Te veel in hete baden zitten, of te veel in de sauna zitten”, zegt vruchtbaarheidsspecialiste De Sutter. “Het is bijvoorbeeld ook niet goed om vier uur lang op een fiets te zitten, of van de zetelverwarming gebruik te maken.”