Papieren verrichting? Hoger tarief bij ING

De bank ING gaat haar tarieven optrekken. Geld afhalen of een overschrijving doen aan het loket wordt ruim zestig procent duurder. Experts zeggen dat er ook bij de andere banken nog tariefverhogingen zullen volgen. Het nieuws komt vlak na de aankondiging dat de bank 3.500 werknemers zal ontslaan.

Als je vandaag geld gaat afhalen aan het loket, dan kost dat je bij de bank ING 0.50 euro per verrichting. Vanaf 1 januari wordt dat tarief opgetrokken naar één euro. Een overschrijving laten invullen door een bediende zal je zestig procent meer kosten. 

Volgens ING staan de duurdere verrichtingen los van de ontslagenronde die de bank in het begin van deze maand aankondigde. Toen werd op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat ruim 3.500 banen op de tocht staan en dat ruim de helft van de kantoren zal verdwijnen. De tariefverhoging is nodig omdat de banken hun geld ergens moeten vandaan halen, klinkt het bij de sector. 

Consumentenorganisatie Test-Aankoop hoopt dat de banken wel rekening houden met bijvoorbeeld de senioren, omdat zij vaak minder behendig zijn met de computer. “We zijn niet naïef”, zegt woordvoerder Simon November. “De digitalisering is er en zal zich enkel nog meer verspreiden. Ondertussen zitten we wel met een bevolkingsgroep die daar niet goed mee overweg kan, zoals senioren. We vragen aan de bank om ook aan deze mensen te denken.”

En de andere banken?
VTM NIEUWS deed ook een rondvraag bij andere grootbanken. Belfuis sluit een lichte tariefverhoging niet uit, maar beslist daar pas volgende week over. BNP Paribas Fortis en KBC hebben voorlopig geen plannen. 

Toch trekken experts dat in twijfel. “De banken zoeken naar nieuwe plaatsen om geld te halen“, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. “En waar gaan ze dat vinden? Op de zichtrekeningen. Veel mensen zitten daaraan vast door het krediet dat ze genomen hebben. Dus ze kunnen daar niet van weg als de tarieven duurder worden. We kunnen er dus wel vanuit gaan dat die tarieven in de komende jaren zeker nog gaan verhogen.”