Wintertijd afschaffen of niet: wat vind jij?

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag gaat om klokslag 3 uur de wintertijd in. De wijzers van de klok gaan dan een uurtje terug: 3 uur wordt 2 uur.

Het winteruur is de standaardtijd, het zomeruur is een aanpassing die in ons land in 1977 werd ingevoerd in de nasleep van de oliecrisis.

De centrale gedachtegang is de volgende: door de tijd een uur op te schuiven in de zomer, is er tijdens de dag langer zonlicht. En dus zullen mensen langer buiten blijven, waardoor er minder snel energie verbruikt wordt binnen. Zo probeerde de regering de energieprijs te drukken.

Niet alle landen doen mee aan het winter- en zomeruur. Slechts zeventig landen gebruiken de aanpassing. De hele Europese Unie doet het sinds 2002. Vooral landen langs de evenaar doen het niet, want zij hebben geen seizoenen en winnen dus ook niets met het schuiven met uren. 

Praktisch is dat allemaal niet, want zo is het uurverschil met landen die niet meedoen afhankelijk van het seizoen een uur meer of minder. Bovendien ontstaan er ook andere ‘problemen’ door de invoering van het winteruur. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) waarschuwt voor extra ongevallen doordat het plots sneller donker is, dieren raken helemaal uit hun ritme en ook de gewone mens moet zich plots aanpassen.