Drugs in verkeer in 4 jaar tijd verdubbeld

Het aantal positieve drugstesten tijdens verkeerscontroles is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld. Vooral jongeren en volwassenen tussen 18 en 34 liepen vaak tegen de lamp. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Franky Demon (CD&V) opvroeg bij Binnenlandse Zaken en die VTM NIEUWS kon inkijken.

In 2012 testten 2.560 personen positief, vorig jaar waren dit al 5.874 personen. Bij de leeftijdsgroep 25 tot 34-jarigen vinden we het grootste aantal positieve testen terug: hier zien we een stijging van 1.024 personen in 2012 naar 2.579 in 2015. Deze groep wordt op de voet gevolgd door de categorie 18 tot 24 jaar, waar er een stijging is van 1.168 positieve testen in 2012 naar 2.159 in 2015. Deze twee groepen zorgen maar liefst voor 80,66 procent van de positieve testen.

Speekseltest
Tijdens elke verkeerscontrole worden bestuurders snel gescreend op uiterlijk tekenen van druggebruik. Wanneer er minstens drie duidelijke positieve tekenen zijn wordt een speekseltest afgenomen. De speekseltesten geven slechts een indicatie voor een bepaald product. "Wanneer een test op een "verdacht" persoon een positief resultaat geeft, wordt het staal verder onderzocht. Tot nu toe moest men bij deze procedure ook nog een beroep doen op een dokter die een bloedafname moet doen. Dit zal in de toekomst niet meer nodig zijn en vervangen worden door de speekselanalyse. Dit zal dus zorgen voor aanzienlijke tijdswinst", aldus Kamerlid Franky Demon.

Prioritair thema
Demon vindt het goed dat rijden onder invloed van drugs en alcohol een prioritair thema is in het nationaal veiligheidsplan. Zo wordt tijdens de jaarlijks BOB-campagnes nu ook gevraagd om meer aandacht te besteden aan het rijden onder invloed van drugs, zegt hij. Minister Geens heeft onlangs de aanpak bij herhaling verstrengd en het budget voor dit en volgend jaar verhoogd voor het aantal speekseltesten (van 18.000 naar 36.000).