€4.000 per dag dat Syrische familie België niet in mag

België moet vanaf nun een dwangsom van 4.000 euro betalen, per dag dat ons land een visum weigert aan een Syrische familie uit Aleppo. Belgische vrienden van die familie willen hen legaal naar hier halen. Niet via de gevaarlijke vluchtroute, maar met een officieel visum. Maar staatssecretaris Theo Francken wil dat niet geven, anders zet hij de deur open voor duizenden mensen, zegt hij.

De Belgische vrienden leerden het gezin kennen tijdens haar studies in Istanbul. Dat gezin woont nu in Aleppo in een uitzichtloze situatie. De familie wil hen nu naar hier halen om hen thuis op te vangen. De man vraagt een visum voor zijn gezin, maar België weigert dat. De familie bezorgde hen een advocaat en die stapt naar de raad voor Vreemdelingenbetwisting om de weigering aan te vechten. 

Francken weigert
Als België geen visum geeft aan het gezin, kost dat hen 1.000 euro per gezinslid per dag, 4.000 euro dus. Maar staatssecretaris voor Asiel en migratiebeleid Theo Francken weigert toe te geven. “We zijn juridisch aan het kijken hoe we er onderuit kunnen”, vertelt Francken. “Want als elke vluchteling nu asiel kan aanvragen bij onze ambassades en consulaten in de wereld, dan stuikt heel de pudding, heel het systeem in elkaar.”

Onbegrijpelijk
Onbegrijpelijk zegt Mieke Van den Broeck, de advocate van de Syrische familie. “Ik kan niet geloven dat Theo Francken ervoor zou kiezen om een dwangsom te betalen in plaats van een gezin met kinderen in Aleppo te redden uit de bommenregen”, zegt ze. Ook voor de Belgische familie een grote ontgoocheling. “We zouden die mensen graag in ons huis hebben, in plaats van in verschillende kampen."