Civiele bescherming Jabbeke sluit 1 dag op 4

De civiele bescherming gaat haar kazerne in Jabbeke vanaf december een dag op de vier sluiten. Als er die dag dus een ongeval of een ramp gebeurt in Oost- of West-Vlaanderen, dan moet de hulp komen van een van de twee andere kazernes in Vlaanderen: die van Liedekerke of Brasschaat. De reden: te weinig personeel om de kazerne permanent open te houden.

Bij een oproep zal de operator de kazerne in Liedekerke of Brasschaat verwittigen, de enige andere kazernes in Vlaanderen. Meteen een stuk verder weg.

Drastische maatregel
De civiele bescherming heeft gespecialiseerd materiaal om bij grote en kleine rampen hulp te bieden. Een op de vier sluiten is een drastische maatregel, maar het kan niet anders, zeggen ze in Jabbeke. Er is onvoldoende personeel om de klok rond paraat te staan.

Ook de ziekenwagen blijft vanaf december een dag op de vier aan de kant. De 100-centrale zal de oproepen onder de andere ambulancediensten moeten verdelen. de kazerne in Jabbeke vreest dat ze op termijn helemaal dichtgaat. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten dat hij werkt aan een ingrijpende hervorming en binnenkort laat weten welke kazernes openblijven.