In 2015 112 miljoen aan fietsen gestolen

Elke dag worden in ons land 274 fietsen gestolen. Vorig jaar was de buit maar liefst 112 miljoen euro waard. Dat heeft mobiliteitsorganisatie Touring berekend. Dat het om zoveel geld gaat, komt omdat veel mensen een elektrische fiets hebben. Die kosten gemakkelijk vierduizend tot vijfduizend euro. Ze zijn daarom ook heel gegeerd bij dieven.

Fietsdiefstallen zijn in elke Belgische stad een groot probleem. In Leuven bijvoorbeeld krijgt de politie elk jaar meer dan 1500 aangiftes. In ons land worden elke dag 274 fietsen gestolen, vorig jaar was dat goed voor een bedrag van 112 miljoen euro.

Dure fietsen
“Het aantal fietsdiefstallen neemt zeker niet af, integendeel dat zal toenemen jaar na jaar”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Er worden steeds meer fietsen gekocht en ook de elektrische fiets is in opmars. Dat zijn dure fietsen en die zijn dan ook gegeerd bij fietsendieven.” Een gewone fiets kost al gemakkelijk 600 euro en een elektrische variant 2000 euro of meer. 

Wat helpt?
Experts raden dan ook aan om een foto van je fiets te nemen, voor het geval hij gestolen wordt. “Een dubbel en degelijk slot kan helpen”, zegt politiecommissaris van Leuven, Marc Vranckx. “Je moet je fiets ook goed vastmaken aan een fietsenrek. Ook belangrijk: je fiets laten graveren. Wanneer je dan je fiets kwijt bent en die wordt ergens opgehaald of gedumpt, dan kunnen we die fiets makkelijk aan de eigenaar bezorgen.”

In de realiteit ligt het aantal fietsdiefstallen nog hoger, want amper vier op de tien slachtoffers doet effectief een aangifte. Je kan je hiervoor ook laten verzekeren. Dat kost je jaarlijks tussen de 50 en 250 euro.