Dossier Aanslagen Brussel

Luchthaven start met afbraak witte tenten

Op de luchthaven van Zaventem worden de witte tenten die buiten voor de vertrekhal stonden, afgebroken. Die stonden daar sinds de aanslagen in maart. Vanaf 7 november stoppen de controles definitief en treedt het nieuwe veiligheidsplan in werking. 

Een aantal passagiers en hun bagage werden in die tenten een eerste keer gecontroleerd, nog voor ze de vertrekhal binnen konden. "We hebben na de aanslagen gekozen voor zeer zichtbare maatregelen, met de inzet van tientallen politiemensen en militairen. Maar we wisten dat die capaciteit op termijn niet houdbaar was", aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Nummerplaatherkenning
Vanaf 7 november treedt er een nieuw veiligheidsplan in werking. "We evolueren nu naar een nieuw veiligheidsconcept dat menselijke controle en inzet van technologische middelen integreert."

Daarbij wordt fors ingezet op intelligente veiligheidssystemen. De uitbouw van een ANPR-cameraschild (nummerplaatherkenning) is al langer bezig, en dergelijke camera's zullen ook gebruikt worden om in de eerste helft van volgend jaar een slagboomsysteem te installeren op de toegangsweg tot de luchthaven. Daarnaast zal er op de luchthaven gewerkt worden met gezichtsherkenningscamera's.

Snelleresponsteam
Wat de menselijke inzet betreft, krijgen de agenten op de luchthaven een opleiding om verdachte gedragingen te kunnen herkennen, naar het voorbeeld van de "behaviour detection officers" op de Israëlische luchthaven Ben Gurion.

"Het gaat echt om het herkennen van bepaalde gedragingen, dus niet op basis van leeftijd, geslacht of afkomst", aldus Jambon. Daarnaast komt er begin 2017 een snelleresponsteam en zal de federale politie binnenkort aanwezig zijn in het operationeel centrum van de luchthaven.

Geen kiss-and-ridezone
Een tijdje geleden was al aangekondigd dat er 200 extra aanwervingen komen bij de politie op de luchthavens, van wie 100 voor de luchthaven in Zaventem.

Wagens blijven verboden voor de vertrekhal. De kiss-and-ridezone die er tot de aanslagen was, komt dus niet terug. Brussels Airport zal de zone wel opnieuw inrichten.