Zo bescherm je je gsm voor nieuwe malware

Europol waarschuwt in een nieuwe preventiecampagne voor mobiele malware. Steeds meer smartphonegebruikers worden het slachtoffer van malware, die de toegang tot hun telefoon blokkeert en via een bericht geld vraagt om dit ongedaan te maken. Een ander risico is dat een hacker zich toegang verschaft tot de smartphonegegevens en ze met derden deelt. Maar hoe kan je je smartphone hiertegen beschermen? Volg deze tips!

 1. Installeer enkel apps van betrouwbare bronnen
  Download uw apps alleen via bekende appstores zoals de Google Play Store of de Apple App Store. Lees ook de recensies en beoordelingen van andere gebruikers. Neem ten slotte de toegangsinstellingen van de app zorgvuldig door: controleer tot welke gegevens de app toegang heeft en of deze gegevens gedeeld kunnen worden met externe partijen. 

 2. Klik niet op links of bijlagen in ongewenste e-mails of sms-berichten
  Klik niet op links in ongewenste e-mails of sms-berichten maar verwijder ze direct na ontvangst. Controleer ingekorte links of QR-codes in plaats van er zomaar op te klikken. Deze kunnen u namelijk doorsturen naar schadelijke websites of direct malware installeren op uw apparaat. 

 3. Log uit op websites nadat u een betaling heeft gedaan
  Sla uw gebruikersnamen en wachtwoorden nooit op in uw mobiele browser of apps. Zodra de internetbetaling voltooid is, moet u uitloggen van de website en niet alleen maar uw browser sluiten. Doe geen online bankzaken of aankopen via een openbaar Wi-Fi-netwerk maar gebruik hiervoor uitsluitend bekende en betrouwbare netwerken.

 4. Zorg ervoor dat uw besturingssysteem en apps actueel zijn
  Zorg ervoor dat u de meest recente updates installeert voor het besturingssysteem van uw mobiele apparaat. Deze updates zorgen er niet alleen voor dat uw apparaat beter beveiligd is, maar ook dat het beter werkt.

 5. Schakel uw Wi-Fi, locatievoorzieningen en Bluetooth uit als u ze niet gebruikt
  Als de verbinding niet goed beveiligd is, kunnen cybercriminelen makkelijk toegang krijgen tot uw gegevens. Gebruik, indien mogelijk, een 3G- of 4G-verbinding in plaats van hotspots. Zorg er voor dat uw Bluetooth uit staat, en niet in 'onzichtbare' modus. Bluetooth staat standaard vaak zo ingesteld dat anderen zonder uw toestemming verbinding kunnen maken met uw apparaat. 

 6. Houd uw persoonlijke gegevens geheim
  Geef uw persoonlijke gegevens nooit door als u daarom gevraagd wordt. Controleer uw mobiele rekeningoverzichten regelmatig op verdachte overschrijvingen. Als u bepaalde transacties niet herkent, neem dan direct contact op met uw serviceprovider.

 7.  Jailbreak uw apparaat niet
  Bij een jailbreak wordt de eigen telefoon gekraakt om de beperkingen van een besturingssysteem te omzeilen. Sommige Apple-gebruikers doen dit om apps te downloaden die de Apple Store niet aanbiedt. Maar bij een jailbreak worden de veiligheidsbeperkingen van het besturingssysteem verwijderd, waardoor u een verhoogd veiligheidsrisico loopt.

 8. Maak back-ups van uw gegevens
  Veel smartphones en tablets bieden u de mogelijkheid om draadloos back-ups te maken van uw gegevens. Als u een back-up van uw smartphone of tablet heeft gemaakt, kunt u uw persoonlijke gegevens heel eenvoudig herstellen als uw apparaat verloren is geraakt, of als het gestolen of beschadigd is.

 9. Installeer een mobiele beveiligingsapp
  Alle besturingssystemen kunnen geïnfecteerd raken met een virus. Gebruik, indien mogelijk, een mobiele beveiligingsoplossing die malware, spyware en kwaadwillige apps opspoort en elimineert, en daarnaast beschikt over andere privacygerelateerde en antidiefstalfuncties.