Foute aanvraag? Dan geen 5.000 euro!

Tientallen Vlamingen hebben een premie van 5.000 euro misgelopen bij de aankoop van een nieuwe elektrische wagen. Dat komt door een omslachtige aanvraagprocedure bij de overheid. Dat zegt de Vlaamse ombudsman Bart Weekers aan VTM NIEUWS. Normaal moet je twee keer een aanvraag indienen om die premie te krijgen en daar liep het bij velen fout.

Wie een nieuwe elektrische wagen koopt, krijgt normaal gezien van de overheid een premie van 5.000 euro. Althans als je de formulieren op de juiste manier invult. Om de premie te kunnen ontvangen, moet je een aanvraag indienen bij de aankoop en dat binnen de 30 dagen. Dan moet je dat een tweede keer doen bij ontvangst van de auto. Velen mensen waren te laat met die tweede aanvraag of hebben beide aanvragen gecombineerd, waardoor ze de premie mislopen. 

Te strenge procedure
Volgens de Vlaamse ombudsman Bart Weekers gaat het over ongeveer dertig personen. “Ze lopen deze premie alleen maar mis omdat ze ze een document niet op tijd konden inladen. Is dit nu een straf van 5000 euro waard? Wij vinden van niet, zeker als je weet dat Vlaanderen tegen 2020 60.000 elektrische auto’s in het verkeer wil krijgen”, aldus Weekers.

Weekers vraagt Tommelein om de premie van 5.000 euro alsnog toe te kennen aan de mensen die te laat waren met de aanvraag. Dat kan in principe, want op dit moment is er nog meer dan 2,4 miljoen euro aan subsidies over.

"Zal probleem oplossen"
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) laat weten dat de procedure inderdaad te streng is en dat hij het probleem snel zal oplossen. "We moeten het eenvoudiger maken voor de mensen zodat iedereen er zijn weg in vindt", zegt Tommelein aan VTM NIEUWS.

De mensen die hun premie zijn misgelopen, kunnen daar mogelijk toch nog aanspraak op maken. "Het goede nieuws is dat ons budget nog niet op is en dat ik dus nog ruimte heb", zegt Tommelein. De Vlaamse minister van Energie wil wel een onderscheid maken met fraudeurs. "Ik denk dat we zeker een oplossing moeten vinden voor de mensen die met goede bedoelingen hun premie hebben gemist", besluit de minister.