Helft Belgen niet verzekerd tegen inbraken

Nauwelijks de helft van alle woningen in ons land is verzekerd tegen inbraken of vandalisme door dieven. Dat is nochtans nuttig, want de politie telt ieder jaar meer dan 66.000 woninginbraken. Het probleem? Veel mensen weten niet of ze verzekerd zijn.

Het is een verontrustend cijfer: per dag wordt in zo’n 180 huizen ingebroken. Vreemd genoeg is minder dan de helft van deze woningen daartegen verzekerd. Dat komt voornamelijk omdat veel mensen niet goed weten of ze verzekerd zijn tegen woninginbraak en vandalisme, of denken dat ze wél verzekerd zijn terwijl dat niet het geval is.

Toch is een verzekering tegen woninginbraken geen overbodige luxe. Dieven richten namelijk steeds vaker schade aan dan tien jaar geleden, zegt Philippe De Cock van de vaste commissie lokale politie. “We zien een evolutie van professionele dieven die proberen om sloten open te prutsen, naar dieven die gewoon de deuren openslijpen met een slijpschijf.”

Niet altijd geldig
Belangrijk om weten is dat de verzekering ook niet in alle situaties geldig is. “De verzekering is van toepassing wanneer er sprake is van inbraak, als er sprake is van geweld op een persoon of een bedreiging”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia. “De verzekering geldt niet wanneer je bijvoorbeeld je ramen hebt laten openstaan of wanneer je onvoorzichtig bent geweest.” Van waardevolle spullen kan je ook best facturen en foto’s bewaren als bewijs voor de verzekeraar.