Open brief: "Te weinig veranderd na dood Merel"

Eén jaar na de dood van Merel De Prins en een half jaar na de dood van Sofie De Ridder, twee vriendinnetjes uit Eppegem, hebben de inwoners van het dorp een open brief geschreven aan ministers Koen Geens (Cd&V) en Ben Weyts (N-VA). De meisjes werden aangereden toen ze met de fiets op weg waren. De brief spreekt de wanhoop uit van ouders die met een bang hart hun kinderen iedere dag zien wegrijden op de fiets.

De twaalfjarige Merel De prins was op 28 oktober vorig jaar op weg van school naar huis, toen ze werd gegrepen door een auto. Het meisje werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar iets later aan haar verwondingen. 

Slechts een half jaar later kwam ook de twaalfjarige hartsvriendin van Merel, Sofie De Ridder, om het leven door een verkeersongeval. Haar zus kon nog net wegspringen, maar voor Sofie kon geen hulp meer baten. 

Nog iedere dag ongerust
De twee verkeersongevallen met de jonge slachtoffers baren de inwoners uit Eppegem – vanwaar de meisjes afkomstig waren - nog iedere dag zorgen. Daarom kropen enkele ouders in hun pen om een open brief te schrijven aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). 

Ze klagen ermee aan dat er na de dood van de meisjes te weinig veranderd is en dat ze zich zorgen maken over de veiligheid van hun eigen kinderen. De buurtbewoners vragen de ministers om sneller werk te maken van veilige wegen. “We wilden toch wel echt iets doen”, zegt initiatiefnemer Rony Sanches. “Het is niet zo evident meer voor de kinderen om de fiets te nemen, en ook als ouders denken we iedere keer na over de risico’s die onze kinderen nemen als ze naar school of naar huis fietsen.” 

Intussen hebben al 3.300 mensen de brief ondertekend. De brief kan je hier lezen. 

Bekijk ook: