Vaccinatiemarathons tegen de griep

Dokters houden in het weekend steeds vaker een vaccinatiemarathon tegen de griep. Vooral voor mensen die tijdens de week moeten werken is een inenting op zaterdagvoormiddag ideaal. Het is wel een opoffering voor de dokters zelf: zij moeten het met een vrije dag minder doen.

In bijna zes op de tien Vlaamse gemeentes is er een tekort aan huisartsen. Dat laat zich het hele jaar door voelen, maar vooral in een periode waar de gevaren van de griep om de hoek loeren.

De werkdruk van de dokters neemt in zo’n griepperiode aanzienlijk toe, zelfs in die mate dat ze vaccinatiemarathons houden in het weekend. In sommige praktijken worden zelfs extra verpleegsters ingeschakeld om de griepvaccins toe te dienen.

“Door een vaccinatiedag in het weekend te organiseren, hebben we minder werkdruk tijdens de week”, zegt dokter Arnout Van Den Kieboom. Samen met zijn vrouw zette hij deze ochtend al 130 vaccins. “De consultatieruimte tidjens de week kunnen we op die manier reserveren voor de mensen die écht ziek zijn. Anderzijds doen we dit ook om een zo hoog mogelijk vaccinatiegraad te bereiken onder onze risicopopulatie”, klinkt het.