Michel op het matje bij Tusk over CETA

Europees president Donald Tusk heeft premier Charles Michel op het matje geroepen voor de Europese Top in Brussel. Michel moest uitleggen waarom Wallonië CETA, het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada, blokkeert. België is daardoor het enige land van Europa dat dat akkoord tegenhoudt.

Michel hoopt de komende uren toch nog een oplossing te vinden. Donald Tusk hoopt dat Michel erin slaagt zodat het akkoord kan ondertekend worden.

"Ik hoop dat België nog maar eens zal bewijzen dat ze een kampioen zijn in het maken van compromissen", zei Tusk. Aan het vrijhandelsakkoord met Canada is zeven jaar gewerkt. Door het akkoord zouden invoerheffingen wegvallen en kan Vlaanderen voor 400 miljoen euro extra uitvoeren.

Te veel macht
De De Walen vrezen dat multinationals door het akkoord te veel macht zullen krijgen en er oneerlijke concurrentie ontstaat, bijvoorbeeld voor de boeren. Aan het Europees parlement werd vanmorgen nog actie gevoerd tégen CETA.

Mes op de keel
"Paul Magnette is op dit moment in Namen de laatste teksten van de commissie aan het bestuderen", vertelt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. Magnette zegt dat hij geen deadline wil opgelegd krijgen maar morgen staat CETA op het programma bij de Europese top in Brussel en dan moet er een antwoord zijn van de Walen.

"Wallonië wordt dus een mes op de keel gezet. De tijd dringt en de klokt tikt verder, ze wachten hier echt op een antwoord van de Walen", zegt Frencken.

Wat is CETA?
CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement (Uitgebreide Economische en Handelsovereenkomst). Het is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. CETA ligt op tafel omdat op dit moment steeds invoerrechten moeten betaald worden op Canadese producten die de EU binnenkomen en omgekeerd. Het handelsverdrag zou daar een einde aan moeten maken.

Voordeel?
Experten zeggen dat het verdwijnen van de handelsbarrières de economische groei ten goede zal komen. Ook zouden Europese bedrijven beter moeten kunnen concurreren met de Amerikaanse en dat komt vooral Vlaanderen ten goede, want dat is goed voor tachtig procent van de Belgische export.

Bekijk ook: