"Geef geen alcohol aan bouwvakkers"

Een aannemer van wegenwerken uit Geraardsbergen heeft aan de buurtbewoners gevraagd om geen alcohol te schenken aan de arbeiders. De vakbonden en de bouwfederatie reageren verbolgen. Vroeger dronken bouwvakkers weleens een pintje te veel, maar tegenwoordig is hun beroepsernst veel groter, klinkt het.

Bewoners van de Vlaanderenlaan in Harelbeke kregen een opvallende brief in de bus. De brief was afkomstig van een aannemer die in de straat wegenwerken uitvoert. Hij verontschuldigt zich in de brief voor de werken en de hinder die ze veroorzaken, maar hij doet tegelijk ook een opvallende oproep over het alcoholverbruik van zijn arbeiders. “Wij vragen u met aandrang de werknemers geen alcoholische dranken aan te bieden", zegt de brief.

De bouwfederatie en de vakbonden zijn er niet over te spreken en vinden de brief respectloos en beledigend. Alcoholmisbruik was vroeger misschien een probleem in de bouwsector, maar het is zeker niet meer van deze tijd, zeggen ze.

Standaardbrief
De aannemer zelf wil niet reageren, maar benadrukt dat zijn personeel géén probleem heeft met alcohol. Hij zegt dat het om een standaardbrief gaat die al meer dan twintig jaar meegaat. De aannemer beraad zich momenteel of hij de omstreden zin zal schrappen.