1 op de 3 in file moet baan niet echt op

Een derde van al het verkeer tijdens de ochtend- of avondspits moet eigenlijk op dat moment niet op de baan zijn. Dat blijkt uit onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring. De files zouden een vijfde korter zijn als deze mensen op een ander moment achter het stuur zouden kruipen, klinkt het.

De laatste dagen is het weer ellendig op de weg: maandag werd zelfs een filerecord gebroken. Uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt nu dat een deel van het fileleed vermeden kan worden. Een op de drie mensen die tijdens de spits de weg op gaan, kan dat evengoed op een ander moment doen omdat de verplaatsing niet zo dringend is.

“Het gaat in 33% van de gevallen om een verplaatsing die niet nodig is”, zegt Danny Smagghe van Touring. "Bijvoorbeeld om de ouders te bezoeken of om de sportclub te bezoeken. Die mensen kunnen dat ook op een ander moment doen. Wat wij vragen is om die verplaatsing te spreiden over heel de dag en de spits niet te verzwaren.”

Flexibele werksfeer
Al kan natuurlijk niet iedereen die verplaatsing zomaar uitstellen, bijvoorbeeld omdat ze de hele dag moeten werken en pas daarna naar de sportschool kunnen gaan. De oplossing volgens het Instituut voor Mobiliteit? Minder van 9 uur tot 17 uur werken. “Als je de arbeidsmarkt kan flexibiliseren, zoals bij telewerken, dan moeten mensen hun niet-werkactiviteiten en andere activiteiten niet meer uitsluitend tijdens die spitsuren te doen”, klinkt het bij het Instituut.