Pas op als je opgelapte iPhone koopt!

Een nieuwe smartphone is vaak geen goedkope aankoop. Veel mensen kopen dan ook een zogenaamde ‘refurbished smartphone’, een 'oude' telefoon die een oplapbeurt kreeg voor hij naar een nieuwe eigenaar gaat. Eén probleem: de helft van de bijna nieuwe, tweedehands verkochte iPhones vertoont ernstige mankementen en kan zijn beloftes dus niet waarmaken. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. 

Een 'refurbished' – of opgelapte – iPhone mag dan goedkoper zijn, u denkt beter twee keer na voor u er eentje aanschaft. Dat is de boodschap van Test-Aankoop na een onderzoek van achttien ‘refurbished’ iPhone 6-toestellen bij evenveel webwinkels die naar België leveren. 

Deze toestellen zijn in theorie weinig gebruikte smartphones, teruggestuurde telefoons of toonzaalmodellen, die een nieuw leven krijgen en worden verkocht als 'quasi nieuw'. De oude telefoons krijgen bijvoorbeeld een nieuw scherm, de beschadigde knoppen worden vervangen en de telefoon krijgt ook een nieuwe batterij wanneer dat nodig is. Om te achterhalen hoe goed de opgelapte iPhones eraan toe zijn, werden ze vergeleken met originele exemplaren. 

En wat blijkt?
“Het resultaat is teleurstellend”, klinkt het bij Test-Aankoop. “Op één bestelling na, bleek er altijd wel een of ander probleem, met het toestel, de garantievoorwaarden en/of met de meegeleverde accessoires. De helft van de onderzochte toestellen vertoonden zelfs ernstige mankementen.”

Slechts vier van de achttien toestellen bleken een nieuwe batterij te hebben, hoewel enkele aanbieders beloofden om er een nieuwe batterij in te steken. Daarnaast werden veel onderdelen ook vervangen door imitaties. Geen echte Apple-camera, maar een vals exemplaar. Geen originele Apple-oortjes of oplader in de doos, maar namaakaccessoires. "Soms laat de kwaliteit van deze neponderdelen ook erg te wensen over: van laders die niet werken of heel snel warm worden, tot oortjes met erbarmelijke geluidskwaliteit."

Prijsvoordeel groot genoeg?
Test-Aankoop raadt de consumenten dan ook aan om de gok enkel te wagen als er een groot prijsvoordeel is. “Ons onderzoek toont aan dat het risico om met een minderwaardige telefoon te worden opgescheept behoorlijk groot is. Temeer omdat verschillende aanbieders er niet terugdeinzen voor bedrieglijke verkooppraktijken”, besluiten ze.

"Inspectie gaat dit onderzoeken"
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft intussen al laten weten dat de Economische Inspectie de zaak zal onderzoeken. “Het is duidelijk dat er moet worden opgetreden als de wetgeving niet gerespecteerd wordt”, zegt Peeters. “De Economische Inspectie is geïnformeerd en zal de nodige acties ondernemen.”