Liever allochtone politica dan man

Vrouwen met buitenlandse roots krijgen bij de samenstelling van kieslijsten de voorkeur op allochtone mannen. Dat schrijft De Standaard. “Ze komen minder bedreigend over dan mannen”, zegt politicoloog Karen Celis van de VUB.

In het federaal parlement zitten vandaag elf politici met Maghrebijnse of Turkse roots. Maar liefst acht daarvan zijn vrouwen. Dezelfde verhouding, waarbij allochtone vrouwen de mannen in aantal overtreffen, duikt ook op in het Vlaams Parlement. De politiek blijft een mannenbastion, maar dat geldt dus niet voor allochtone politici.

Volgens politicologen Karen Celis en Silvia Erzeel (VUB) komt die sterke aanwezigheid van vrouwen door de manier waarop politieke partijen hun lijsten samenstellen. Ze spelen daarbij in op de groeiende diversiteit in de samenleving, maar houden er tegelijk rekening mee dat veel kiezers moslimmannen sneller aan criminaliteit en zelfs terrorisme koppelen. Vrouwen komen minder bedreigend over dan mannen.

“Partijen rekenen ook op de ‘sympathy vote’. ‘De autochtone bevolking gaat voor allochtone vrouwen stemmen vanuit een sympathie voor hun emancipatiestrijd’, zegt Celis. Verschillende allochtone vrouwen beklemtonen aan De Standaard dat ze wel hebben moeten knokken voor hun plaats op de lijst.