Opgelet! Buikgriep is weer in het land

Het zijn drukke dagen voor huisdokters, want de buikgriep is weer in het land. “We hebben geen cijfers, maar het valt op dat veel mensen kampen met maagklachten of diarree”, zegt Viviane Van Casteren van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

“Momenteel zijn er heel wat virussen in ons land die buikgriep veroorzaken”, zegt viroloog Marc Van Ranst. "De virussen verspreiden zich razendsnel nu het schooljaar opnieuw gestart is. Ouders raken dan besmet en zij verspreiden het dan vaak op de werkvloer.”

Handen wassen
Buikgriep wordt vaak doorgegeven via handen en dus is het van groot belang dat je vaak en deftig je handen wast. “Je hoeft je handen niet af te schrobben, maar gebruik voldoende zeep en neem er je tijd voor”, zegt Van Ranst. “Vaak je handen wassen is dus de boodschap.”

Mensen die besmet zijn met het virus kunnen dan beter ook thuis uitzieken, stelt de viroloog. “Je moet voor jezelf uitmaken of je gaat werken of niet. Als je je goed voelt, kan je gaan werken en gewoon vaak je handen wassen. Anders ziek je thuis best even uit.”