POLL: Vlaming strijkt niet meer, jij wel?

De Vlaming strijkt niet meer. Steeds vaker doen we een beroep op strijkateliers of plooien we bloesjes ongestreken op. “Jonge mensen hebben andere prioriteiten en willen niet strijken in de weinige vrije tijd die ze soms maar hebben”, zegt Liesbeth Verboven auteur van 'De Grote Schoonmaakbijbel'.

Liesbeth Verboven wordt nu al de ‘nieuwe tante Kaat’ genoemd in Vlaanderen en Nederland. Haar ‘Grote Schoonmaakbijbel’ is een waar succes. Daarin geeft ze tips en merkt ze bepaalde evoluties op. Zo zouden we steeds minder strijken. Daar zijn volgens Verboven twee redenen voor. “Vroeger bleven de vrouwen thuis, maar steeds vaker werken ook zij voltijds buitenshuis. In de weinige vrije tijd die ze hebben, voelen zij niet de behoefte om ook nog eens uren te strijken. In strijken kruipt nu eenmaal heel veel tijd.”

Daarnaast spelen ook de kledingketens in op die trend. “De meeste nieuwe kledij mág je zelfs niet meer strijken. Veel bloesjes, jurken en T-shirts zijn gemaakt om er gewoon eens over te wrijven met de handen”, vertelt Verboven. “Uiteraard moet je bijvoorbeeld hemden en jeansbroeken wel nog steeds goed strijken. Maar de meeste mensen doen dan beroep op hun poetsvrouw of op strijkateliers.”