Flesje opwarmen hoeft niet meer

Het flesje met melk voor je baby opwarmen, is niet meer nodig. Terwijl vroeger werd aangeraden om een flesje babymelk op te warmen tot 37 graden, lichaamstemperatuur, volstaat het om je baby het flesje op kamertemperatuur te laten opdrinken. “Net zo goed”, zegt Kind & Gezin in Het Nieuwsblad.

Wie geen borstvoeding geeft, moet zo’n acht keer per dag flessenvoeding bereiden en dus ook acht keer per dag een flesje opwarmen. Iets wat niet altijd even eenvoudig is, want vaak is er geen flessenwarmer of microgolfoven in de buurt. Nu poeders even goed oplossen in koud water als in warm, is dat probleem van de baan.

Kamertemperatuur
Jarenlang was de boodschap duidelijk: moedermelk is 37 graden warm, dus melk uit een flesje hoort dezelfde temperatuur te hebben. De laatste jaren werden de richtlijnen iets losser, opwarmen tot lichaamstemperatuur was voldoende. Nu is de regel helemaal versoepeld: nieuwe moeders die de fles geven, mogen die op kamertemperatuur - ongeveer 20 graden - geven.

“We promoten borstvoeding”, zegt Iny Cleeren van AZ Sint-Lucas in Gent aan Het Nieuwsblad. “Maar voor moeders die de fles geven, raden we flesjes op kamertemperatuur aan. Het is zeker niet slechter voor de spijsvertering van de baby en er is geen risico meer op brandwonden.”

Niet koelkastfris
Kind & Gezin geeft dezelfde aanbeveling en ook de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen beaamt: “Koelkastfris is niet oké, maar kamertemperatuur kan perfect. Zo lang de baby het aanvaardt. Bewaar je fles water voor de hygiëne wel in de schaduw en niet in de zon, waar ze is blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen”, klinkt het.