Akkoord over borstreconstructies

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft een akkoord bereikt over de borstreconstructies met eigen weefsel bij kanker. De overeenkomst met de Koninklijke Belgische Vereniging Plastische Chirurgie (RBSPS) zegt dat patiënten geen buitensporige extra’s kunnen worden aangerekend en de ingreep moet voor alle patiënten toegankelijk zijn.

Er was al een akkoord over bereikt in juli maar de plastisch chirurgen weigerden die toen te ondertekenen. Zij zouden voor duizenden euro’s toeslagen blijven aanrekenen aan vrouwen die een reconstructie doen met eigen weefsel en dat is volgens het ziekenfonds tegen de afspraken.

Sinds deze zomer mogen chirurgen in ziekenhuizen die een afspraak hebben met het Riziv nochtans geen supplementen meer aanrekenen. Een zogenaamd ‘esthetisch supplement’ kost de patiënt 2.500 à 3.000 euro.

De Socialistische Mutualiteiten zijn tevreden over het akkoord dat de RBSPS met Maggie De Block heeft gesloten over de supplementen bij borstreconstructie. Dat zegt algemeen secretaris Paul Callewaert. "Ik heb de details van het akkoord nog niet onder ogen gekregen, maar als alle randvoorwaarden die vooraf werden besproken gerespecteerd worden, kunnen wij eigenlijk alleen maar opgelucht zijn dat er eindelijk toch een akkoord is", aldus Callewaert.

Evenwichtig akkoord
"Het is een evenwichtig akkoord, ook op financieel vlak", zegt De Block. De minister benadrukt verder in een statement op de website van Open Vld dat "beide partijen, de minister en de beroepsvereniging van plastische chirurgen" tevreden zijn, "want een oplossing bereikt na overleg, is altijd te verkiezen", zo klinkt het.

De Socialistische Mutualiteiten tonen zich vooral opgelucht. "Eindelijk is er, na een lange lijdensweg, toch een akkoord", aldus Callewaert. Het was het socialistische ziekenfonds dat vorige week aan de alarmbel trok. Volgens het ziekenfonds waren de extra kosten tegen de afspraken die in juli van dit jaar nog werden gemaakt, maar de plastisch chirurgen weigerden dat tot op heden te ondertekenen.

Bekijk ook: